ALA marka "ARTÇI" tip og sigortaları, yüksek gerilim şalt tesislerinin, güç transformatörleri, motor kablo çıkışları, kondansatör veya gerilim transformatörlerinin önüne konularak kısa devre akımlarının meydana getireceği dinamik ve termal etkilere karşı koruyucu görevi yaparlar.

ALA marka "ARTÇI" tip akım sınırlayıcı og sigortaları, arıza akımının ortaya çıkardığı ısı enerjisiyle eriyerek arızalı devreden akan büyük kısa devre akımlarının kesilmesini sağlar ve aynı zamanda ayırma işlemi yaparak tekrar atlamaları önler.

Mekanik açma pimi kuvvetinin etkisiyle, sigortalı yük ayırıcıları, modüler hücreler gibi sistemlerde, ilgili cihazı açabilme özelliğine sahiptir.

Sigortanın, anma akımı ile minimum açma değerleri arasında yüklenmesi ihtimali olduğu durumlarda, TERMİK KORUMA özelliği ile donatılmış sigortalarımız önerilir. Bu sayede, sigorta içinde oluşan yüksek ısı porselen gövdenin dayanabileceği maksimum ısı değerine ulaşmadan, termik sistem çalışarak çarpma pimi kurtulur ve sistemdeki ilgili cihazın açmasını sağlar.

Sigortalar, bakıma ihtiyaç duyulmaması ve düşük maliyetleri sebebiyle, yüksek gerilim şalt tesislerinin, kısa devre ve arıza akımlarına karşı korunmasında ideal bir çözümdür.

Sigortalı Yük Ayırıcı Uygulaması Kalite Yönetim Sistemi ve İlgili Standartlar

ALA sigortaları, ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi kapsamında, aşağıda belirtilen standartlara uygun olarak imal edilmektedir.

TS EN 60282-1

IEC 60282-1

DİN 43625

Standard kapsamındaki bazı tip testleri firmamız bünyesinde yapılabilirken, bazıları da ICMET - Romanya gibi akredite olmuş yurtdışı laboratuvarlarda yaptırılmaktadır.

Bununla birlikte, ilgili kalite planları kapsamında, sigortalarımızın aşağıda verilen rutin ve özel testleri de yapılmaktadır.

Boyut kontrolü

Göz kontrolü

Soğuk direnç kontrolü

Sızdırmazlık testleri

 

 

OG Sigortaların Yapısı ve Özellikleri

ALA sigortaları, yapısı itibariyle hem dahili hem de harici ortamlarda kullanılmaya uygundur. Altta bir sigorta kesit resmi görülmektedir.

- Sigorta gövdesi

Dış gövde, ısıl gerilmelere ve mekanik zorlanmalara dayanıklı, yanmayan, tutuşmayan özellikte olan alimünaporselen malzemeden imal edilmektedir. Yüzeyleri sırlı ve parlak olup toz ve pislik tutmaz, atmosferik şartlardan etkilenmez, su ve rutubet emmez, tuzlara, asitlere ve buhara karşı mukavemetlidir.

- Kontaklar

Gövdenin uçlarında elektriki teması temin eden kontaklar, uygun kesitlerde bakır malzemelerden imal edilmektedir. Kontaklar, aşırı basınç nedeniyle oluşan mekanik ve sızdırmazlık zorlanmalarına karşı dayanacak şekilde dizayn edilmiş olup nikel veya gümüşle kaplanmaktadır.

- Taşıyıcı

Seramik malzemeden imal edilmektedir. Üzerine erime elemanı sarılmakta ve iç kısmından gösterge elemanı teli geçirilmektedir. Kısa devre anında, kontrol telinden dolayı oluşacak mekanik zorlanmaları sönümleyerek doğrudan gövdeye gelmesini engellemektedir.

- Erime hattı

Sigortaların ana malzemesi olan erime hattında, anma akımına göre değişen kesitlerde saf gümüş teller kullanılmaktadır.

- Söndürme kumu

Ark söndürme özelliğine haiz, metal parçalardan ve nemden arındırılmış kuvarz kum kullanılır.

- Gösterge elemanı

Hem sigortaların attığını belirler ve hem de ilgili bir açtırma mekanizmasının harekete geçirilmesi için gerekli enerjiyi sağlar.

Gösterge elemanı, gümüş telin erimesi sonrasında serbest kalır.

ALA sigortaları gösterge elemanın enerjisi IEC 60282-1 standardına göre, orta tiptir.

Yandaki grafikte gösterge elemanına ait kuvvet ve hareket değişimi görülmektedir.

 

Genel Tanımlar

Anma gerilimi (Un): Sigortanın yer aldığı şebekenin fazları arasındaki en yüksek gerilim değeridir.

Gerilim atlama mesafesi kapsamında, gerilim değeri ile sigorta uzunluğu arasındaki ilişki aşağıdaki cetvelde verilmiştir.

 

Gerilim (kV)

7,2

12

17,5

24

36

e (mm)

192

292

442

442

537

 

Anma akımı (İn): Sigortanın normal şartlarda sürekli dayanacağı akımdır.

Maksimum kesme kapasitesi (11): Sigortanın kesebileceği en yüksek arıza akımıdır. ALA sigortalarında bu değer 16 kA dir. TEDAŞ bünyesinde uygulanan maksimum kesme kapasitesi genel olarak 16 kA dir.

Kritik akım (maksimum ark enerjisi şartlarını meydana getiren akımlar) (12):

Sigortanın yapısına bağlı olarak 20 -100 İn arasında bir değerdir. Sigorta bu değerdeki akımı esebildiği takdirde 13 ve 11 değerleri arasındaki akımlarıda güvenle kesebilir.

En küçük kesme akımı (13):

Bir sigortanın öngörülen kullanma ve davranış şartlarında belirli bir gerilimde kesebileceği beklenen akımın en küçük değeridir. Bu yüzden, İn ve 13 değerleri arasında kesme belirsizdir. ALA sigortalarında bu değer genel olarak, "5 x İn" dir.