OG Sigortaların Yapısı ve Özellikleri

ALA sigortaları, yapısı itibariyle hem dahili hem de harici ortamlarda kullanılmaya uygundur. Altta bir sigorta kesit resmi görülmektedir.

- Sigorta gövdesi

Dış gövde, ısıl gerilmelere ve mekanik zorlanmalara dayanıklı, yanmayan, tutuşmayan özellikte olan alimünaporselen malzemeden imal edilmektedir. Yüzeyleri sırlı ve parlak olup toz ve pislik tutmaz, atmosferik şartlardan etkilenmez, su ve rutubet emmez, tuzlara, asitlere ve buhara karşı mukavemetlidir.

- Kontaklar

Gövdenin uçlarında elektriki teması temin eden kontaklar, uygun kesitlerde bakır malzemelerden imal edilmektedir. Kontaklar, aşırı basınç nedeniyle oluşan mekanik ve sızdırmazlık zorlanmalarına karşı dayanacak şekilde dizayn edilmiş olup nikel veya gümüşle kaplanmaktadır.

- Taşıyıcı

Seramik malzemeden imal edilmektedir. Üzerine erime elemanı sarılmakta ve iç kısmından gösterge elemanı teli geçirilmektedir. Kısa devre anında, kontrol telinden dolayı oluşacak mekanik zorlanmaları sönümleyerek doğrudan gövdeye gelmesini engellemektedir.

- Erime hattı

Sigortaların ana malzemesi olan erime hattında, anma akımına göre değişen kesitlerde saf gümüş teller kullanılmaktadır.

- Söndürme kumu

Ark söndürme özelliğine haiz, metal parçalardan ve nemden arındırılmış kuvarz kum kullanılır.

- Gösterge elemanı

Hem sigortaların attığını belirler ve hem de ilgili bir açtırma mekanizmasının harekete geçirilmesi için gerekli enerjiyi sağlar.

Gösterge elemanı, gümüş telin erimesi sonrasında serbest kalır.

ALA sigortaları gösterge elemanın enerjisi IEC 60282-1 standardına göre, orta tiptir.

Yandaki grafikte gösterge elemanına ait kuvvet ve hareket değişimi görülmektedir.